Gyep szóróanyagok

Bio tápanyagokkal és pázsit kondicionálókkal könnyebb!

Az ideális pázsit kialakításához és fenntartásához bizonyos mennyiségű tápanyag szükséges, az év szinte minden szakában. Mivel a fű, szálaiban-lombjában tárolja a táplálékot nyújtó mikro és makro elemeket, minden nyírás során veszít ebből az energia tartalékból. Ennek következménye a talaj táptartalom elvonása, majd kiürülése. Az ott lévő tápanyagtartalom véges, ezért ha elmulasztjuk az “utánpótlást” lehangoló látvánnyal szembesülhetünk.

Az utánpótlást, megelőző jelleggel évente több alkalommal, eltérő mennyiségben szükséges végezni.

Sok kert tulajdonos és a “zöld szakmában” dolgozók egy része is a kereskedelemben vásárolható műtrágya granulátumokat részesíti előnyben, és azok alap makro elemeit, (nitrogént, foszfort, és káliumot) kijutatva próbálnak sztenderd gyep igényeket kielégíteni, változó sikerrel. Ezen szerek nem idő és szakszerű használata, (a talajélettani szempontok figyelmen kívül hagyásán túl) vagy túl adagolása, súlyos károk okozói lehetnek gyepállományunkban.

 

Ha nem szeretnénk 5-6 évente újrafüvesíteni, talaj regenerálást végezni, és rendszeresen permetezni a gyepet, kulcsfontosságú a fű igényeinek felmérése és egy egyszerűen elvégezhető talajvizsgálat beiktatása.

A talajtömörséget és szerkezetet szemrevételezéssel, a pH értéket műszerrel mérjük. Az eredmények tudatában könnyedén kielégíthetőek a gyep szükségletek, (Gyep lyuggatás, homokszórás, tápanyag terítés, fűmagvetés, stb.) nő a zöldállomány és mindez jótékony hatással van a sűrűsödésre és a betegségekkel szembeni ellenálló képességre.

Bizonyos esetekben elég ha homokot, vagy homok keveréket szórunk, főleg ha korábban elvégeztük a talaj lyuggatást.

Az általunk használt gyeptápok és bio készítmények biológiai optimumon tartva garantálják a pázsit szükségleteit, így valóban egészséges zöld felületet kapunk. Önjáró topdresser homok kiszóró gépünkkel egyenletesen terítünk bármely szóróanyagot, legyen az homok, komposzt, perlit, vagy ezek keveréke.