TopDressing-Homokszórás

Homokszórás – Top dressing

A top dressing angol szó, melynek jelentése felülszórás, és esetünkben a pázsit külső megjelenésének és a talaj javításának egyik leghatásosabb eszköze, a szóróanyagok precíz kijuttatása minőségi gyepfelület elengedhetetlen része.

A gyep felülszórás lényege, hogy a pázsitot a fejlődését kedvezően befolyásoló szóróanyagokkal felülterítjük. Ez a szóróanyag legtöbbször homok, komposzt, talajjavító vagy gyeptáp valamilyen keveréke. Ezeket az anyagokat többnyire a talajszerkezet javítása érdekében terítjük és egyúttal a tápanyag utánpótlásról is gondoskodunk.

 

A felülszórás akkor a leghatásosabb, ha előtte elvégeztük a gyeplyuggatást vagy a gyepszellőztetést. A pázsitlyuggató gép apró föld dugókat emel ki a földből, ezeket homokkal feltöltve a fűszálak gyökerei megerősödnek, és levegőhöz-vízhez-tápanyaghoz jutnak. A gyepszellőztető hosszant irányú barázdákat mar, ezekbe könnyen “beül” a homok, így ez is kedvezően befolyásolja a felsőbb réteg szerkezetét. Minél mélyebbre kerül a homok vagy más szóróanyag, annál szebb lesz a fű.

A Top-dressing előnyei

  • A kiszórt homok lazítja a talaj szerkezetét, erősödnek és sűrűsödnek a fűszálak.
  • A gépi gyephomok szórás gyors és precíz terítést eredményez.
  • Megváltozik a talaj vízmegkötő képessége, puffertartályként több vizet képes eltárolni, ezért kevesebbet kell öntözni
  • Enyhülnek a felületi egyenletlenségek
  • Javul a talaj vízáteresztő képessége
  • A kiszort komposzt javít a talaj és a pázsit minőségen.

A homok-keverék szóróanyagokat kifejezetten a pázsit igényeihez igazítjuk!
A tavaszi és őszi gyephomok keverékek megváltoztatják a talaj szerkezetét és mikroklímáját, így jelentős lesz a változás a föld alatt és felett is

Komposzt és gyephomok  gépi kiszórás

Eco lawn 250 önjáró szórógépünk gyors és hatékony homok és komposzt kiszórást tesz lehetővé, biztosítva az egyenletes hatást és a homogén, egységes gyepfelületet.

Lehetőség van csak gyephomok, komposzt és egyéb szóróanyagok gépi terítésére egyéb munkák nélkül, szóróanyag kiszállítással. Kiszóró, topdresser gépünk méreteit, technikai adatait a pázsitgondozó oldalon találja.